אחת מן הדאגות הנפוצות אצל הורים טריים היא החשש שהתינוק אינו מתפתח כראוי מבחינה מוטורית ופיזיולוגית. ברגע שהתינוק לכאורה אינו מבצע פעולה כלשהי בזמן, מיד נדלקות נורות אזהרה, ההורים ממהרים לגשת אל התפתחות הילד ומתחילים לבחון אפשרויות טיפול שונות, כגון פיזיותרפיה לתינוקות, ריפוי בעיסוק, התעמלות וכן הלאה.
הבה נעשה מעט סדר בדברים: התפתחות תינוקות עוסקת למעשה בהתפתחות המוח והגוף שלהם. ככל שהתינוק גדל, מתפתח ומתחזק, הוא אמור לבצע פעולות מסוימות שיפורטו להלן – אולם חשוב להבהיר כי מדובר בדרך כלל על ביצועים ממוצעים. ממש כפי שלא כל תינוק שחווה קפיצת גדילה מוקדם מן הצפוי הוא גאון, כך לא כל עיכוב בזחילה או בהתהפכות משמעו עיכוב התפתחותי כללי, ואין טעם להיכנס ללחץ לפני שהתייעצתם עם רופא ילדים או פיזיותרפיסט מומחה.
שלבי התפתחות תינוקות
מרגע הלידה ועד גיל שלושה חודשים התינוק מתחיל להכיר את העולם ואת האנשים הקרובים אליו, ולהתמודד עם כוח הכבידה. בגיל חודשיים לערך הוא אמור לחייך באופן רצוני, לשמור על קשר עין רצוף, לשלוט בתנועות הראש ולהתחיל לפתח את הקשר בין העין ליד.
בגיל ארבעה חודשים התינוק אמור לפתח כישורי מוטוריקה עדינה, אותה ניתן לזהות כשהוא מצליח לשכב על הבטן, לתמוך בעצמו באמות הידיים, להרים את הראש, לאחוז בצעצוע ולהביאו אל הפה.
בגיל חמישה חודשים בדרך כלל מתחילים לראות תינוקות המניעים את עצמם ימינה ושמאלה, עד לכדי גלגול מן הגב אל הבטן ומן הבטן אל הגב. זהו השלב בו ניתן כבר להושיב אותו בכיסא אוכל או בטיולון.
בגיל חצי שנה התינוק כבר אמור לנסות לנוע במרחב: לזחול לאחור, לזחול לפנים, להתגלגל ממקום למקום או להתנדנד במנח כריעה (עמידת שש).
משבעה עד תשעה חודשים התינוק ימשיך לפתח את המיומנויות המוטוריות שלו במרחב. תנועותיו ייעשו מהירות וחלקות יותר, וגם המוטוריקה שלו אמורה להשתפר, כולל יכולות כגון גלגול כדור ותנועה אחריו, הוצאת חפצים מתוך קופסה או טבעות פלסטיק ממוט.
בגיל עשרה חודשים עד גיל שנה בדרך כלל ניתן לראות תינוקות מתחילים להתיישב ואף לעמוד, וכן לעבור בין מצבים באופן מיומן: מישיבה לזחילה או לעמידה ולהיפך. זהו גם הזמן בו הם יתחילו לפתח מיומנות זחילה במדרגות.
מגיל שנה ועד שנה וחצי לערך מתחיל שלב ההליכה, בהתחלה בתמיכה ולאחר מכן באופן עצמאי. גם המוטוריקה העדינה משתפרת, ותינוקות רבים מתחילים כבר להשתמש באוצר מילים בן עשר מילים לפחות.