ילדים בעלי צרכים מיוחדים (או ילדים בעלי מוגבלויות), משתייכים לשכבה באוכלוסיה הסובלת מבעיות בריאותיות שונות, המהוות מכשול להשתלבותם באופן תקין בחברה ובמערכת החינוך. מבחינת החוק, ילדים בעלי צרכים מיוחדים- מוגדרים כמי שסובלים מלידה ועד גיל 21 מלקות קשה, המגבילה אותם ביכולתם לחיות חיים נורמטיביים באופן עצמאי.
כל "מוגבלות" או "לקות", יכולים להיות בעיה גופנית, קוגניטיבית, רגשית או התנהגותית. הלקויות השונות מהן סובלים ילדים בעלי צרכים מיוחדים, הן קבועות ולא ניתן לשנותן. לקויות אלה, יכולות להיות למשל עיוורון וחירשות מלידה, לקויות שכליות-התפתחותיות, נכויות פיסיות ועוד. יחד עם זה, למרות הלקות המגבילה אותם בשגרת חייהם, ישנן דרכים בהן ניתן להקל על מצבם של ילדים בעלי צרכים מיוחדים.
למשפחתו של הילד בעל הצרכים המיוחדים, קיים תפקיד חשוב במיוחד בדאגה לרווחתו האישית. מצד אחד, האתגר שבגידול ילדים בעלי צרכים מיוחדים הוא גדול ומורכב, אך התמיכה והעידוד מצידם של בני המשפחה, יכולים להקל ולסייע לילד להתמודד עם מצבו הרגיש.
שגרת יומם של ילדים בעלי צרכים מיוחדים, שונה באופן תכליתי משגרת יומם של ילדים שאינם סובלים ממוגבלות מסוימת. בהתייחס לכך, הילדים בעלי הצרכים המיוחדים זקוקים למסגרות חינוכיות ייעודיות, אשר במקרים מסוימים, פועלות גם בשעות מאוחרות יותר משעות פעילותן של מערכות החינוך הרגילות. השתלבותם של ילדים בעלי צרכים מיוחדים במערכות החינוך שהותאמו עבורם, מתאפשרת עד להגיעם לגיל 21. לאחר מכן, במסגרת חייהם הבוגרים, הם יכולים לעבור למסגרות נוספות כמו הוסטלים ייעודיים וגם לפנות לקבלת סיוע שיקומי.
חשוב להוסיף, כי קיימים מרכזים טיפוליים, אשר נועדו לסייע לילדים בעלי צרכים מיוחדים להתמודד עם מוגבלויותיהם השונות. מרכזים טיפוליים אלה, יכולים לספק הדרכה מכוונת וחשובה לבני משפחתם. המידע וההדרכה המועברים ישירות לבני המשפחה, מטעם מומחים מנוסים המוסמכים לטפל בילדים בעלי מוגבלויות, יכולים לתרום בצורה משמעותית- בשיפור שגרת חייהם של האחרונים. מטרתם העיקרית של מרכזי הטיפול עבור ילדים בעלי צרכים מיוחדים, היא כמובן לנסות ולסייע להם; להצליח ולתפקד בצורה טובה יותר בחייהם.
לקבלת מידע נוסף בנוגע לילדים בעלי צרכים מיוחדים או לכל בירור והתייעצות בנושאי בריאות ואיכות חיים נוספים, אנו מזמינים אתכם להשאיר את פרטיכם כאן ואחד מצוות המומחים שלנו ב-"מרכז תהודה", ישמח לחזור אליכם ולעמוד לשירותכם בהקדם.
בסרטון תראו טיפול פיזיותרפיה לילד עם שיתוק מוחי (CP). הטיפול עוזר לילד לפתח כלים להיות עצמאי יותר בתפקודי היומיום, שומר על טווחי התנועה שלו ומשפר את היציבה שלו.
"בשיטה זו אני מאמינה שנצליח להרחיק אותו עד כמה שניתן מניתוחים אורתופדיים להארכות גידים או תיקון מנח עצמות ונאפשר לו עד כמה שניתן תפקוד אופטימלי מיטבי בחברת הילדים בני גילו" חדוה ארז מנהלת מרכז תהודה.