מי מאיתנו לא התחיל להתאמן והחל לחוש בכאב, מכך נשאלת השאלה כיצד להתאמן נכון ולמנוע פציעות וכאבים?
ריכזתי עבורכם 5 טיפים למניעת פציעות ספורט:
1. הכר את גופך: לכל אחד מאתנו יכולת שונה של התמודדות עם עומסים. ככול שנעמיס יותר הגוף יצטרך התאוששות ארוכה יותר. העמסה מעבר ליכולת תגרום לפציעה ולכן חשוב שננהל את העומסים במהלך אימון מסוים או במהלך רצף של אימונים עצימים.
2. הסתכלות ברמה השבועית והחודשית: נכון שאימון גופני הוא הטריגר לשיפור הכושר הגופני, אבל הוא רק הטריגר. השיפור עצמו מגיע בהתאוששות שבין האימונים. מאמן מפורסם מאוד בשם ג'ק דניאלס אומר שמבחינתו ימי התאוששות הם אימון לכל דבר, ואני מסכים בהחלט. אי לכך כשאנחנו בונים תוכנית אימון צריך להסתכל תמיד ברמה השבועית ואפילו החודשית כדי להבין מה הגוף סופג באותו שבוע או חודש, ולבחון האם ההתאוששות בין האימונים מספיקה כדי לנצל את הגירוי ולא לפצוע את עצמנו.
3. אורח חיים: חוץ מאימון יש עוד כמה צרכים שצריך לספק לגוף כדי לשפר יכולות ולא להפצע- והם תזונה ושינה. שני הקריטריונים האלה הינם קריטיים במיצוי הפוטנציאל האימוני והאישי, וכן במניעת פציעות וכאב. זאת מכיוון שללא תזונה(וזה כולל הידרציה- שתייה) ו/או ללא שינה מספקת- הגוף לא יכול להתאושש בצורה מיטבית. וכבר אמרנו שהתאוששת זה הזמן שבו הגוף משפר את כושרו, נכון?
4. הקשבה לגוף: תכננו לבצע אימון מסוים או שהמאמן רוצה שנבצע תרגיל קשה- אבל אנחנו עייפים, מרגישים חלשים באופן יוצא דופן או לא מרוכזים? אז לא נבצע אימון / תרגיל עצים ונשנה מעט את התכנון המקורי. נכון שזה קוטע את רצף התכנון וגורם לצעד אחורה, אבל לכולנו יש ימים חלשים,לעיתים אנחנו חולים, ואם נתעלם מכך ונבצע את התוכנית בלי התאמות נדרשות נסתכן בפציעה או מחלה ארוכה יותר ובעשר צעדים אחורה במקום שניים.
5. עבודה נכונה עם הגוף: טכניקת ריצה, הרמת משקולות, חבטה בכדור ועוד- כל תנועה במרחב תוך הפעלת עומס על השרירים היא מקור לבעיות אם לא מבוצעת בצורה יעילה בהביט הביומכני. לא רק שאנחנו לא מגיעים לפוטנציאל שלנו מבחינת איכות התנועה, אלא גם מסכנים עצמנו בפציעה אם נבצע את התנועה בצורה לא מיטבית מספר רב של פעמים. ולכן כדאי להקפיד מאוד על תנועה איכותית בכל סוגי הספורט והתייעצות עם איש מקצוע מהתחום במידה ואנחנו לא בטוחים.
אז שיהיה אימון יעיל ומהנה, ללא פציעות!