זה יכול להיות קשה לדעת אם הילד שלך מתפתח בקצב הנכון או לא, אבל יש כמה דברים שאתה יכול לעשות כדי לעזור לו להתפתח בצורה בריאה. במאמר זה נדון בכמה טיפים לגידול ילדים מאושרים ובריאים!
אמור את שמו של ילדך לעתים קרובות, דבר אליו כמו אל מבוגר.
כשאתה מדבר אל ילדך באופן רגיל, ואומר את שמו בקביעות, זה מראה לו שאתה מתייחס אליו כמו לשאר בני המשפחה ושנוכחותו קיימת בבית בצורה משמעותית עבורך. הגיית השם עוזרת למוח לפתח קשרים עצביים חזקים באונה הקדמית (החלק במוח שאחראי על קבלת החלטות). זה נחמד לדעת שאנחנו מזהים כל אחד כאינדיבידואל ייחודי עם צרכים ורצונות ספציפיים גם כשאנחנו לא בהכרח פנויים רק אליו ועושים משהו אחר באותו הזמן.שחקו עם ילדכם כדי לעזור לו לפתח מיומנויות מוטוריקה עדינה וגסה
משחק הוא אחד הדברים החשובים ביותר שאתה יכול לעשות כדי לעזור לילד שלך להתפתח. זה לא רק כיף, אלא שמשחק גם עוזר לילד שלך:
לפתח מיומנויות מוטוריקה עדינה וגסה-חשיפה למשחקים תואמי גיל, ישיבה ומתן תשומת לב לעיסוק במשחק, חקירתו ושיח עליו, הדגמה וחיקוי, יצירת שרשראות תקשורתיות ותשומת לב להצלחות- כל אלו יעודדו את המשחקיות ואת יכולת הקשב של התינוק והפעוט כבר מגיל צעיר
לפתח מיומנויות קוגניטיביות (כגון חשיבה, פתרון בעיות, זיכרון).
לפתח כישורי שפה (לדוגמה, אוצר מילים).
שפר מיומנויות חברתיות על ידי אינטראקציה עם ילדים אחרים בזמן משחק או במשחקים פשוטים. אינטראקציות חברתיות חשובות גם ללמידה כיצד לנהל רגשות ולפתור קונפליקטים בדרכי שלום.
יציאה לגן השעשועים 3 פעמים בשבוע, טיפוס על מגלשה, הליכה סביב המתקנים, זחילה במנהרות ותליה על מתח הן חלק מהדברים שניתן לעשות בגן השעשועים בצורה סדירה ולסגל לילדך חוסן גופני ונפשי באמצעות חשיפה והתנסות סביבתית.
עודדו את העצמאות של ילדכם
אתה יכול לעזור לילד שלך לפתח עצמאות על ידי:
לתת לו לנסות דברים חדשים. ילדכם אולי לא יוכל לעשות הכל מיד, אבל בכל פעם שהוא מנסה משהו חדש, הוא לומד מיומנויות שיעזרו לו בעתיד. אתה לא צריך לתת לו את כל מה שהוא רוצה, אבל שליטה מסוימת על הסביבה ועל לוח הזמנים שלו עוזרת לו לצבור ביטחון ולהרגיש טוב עם עצמו. לעזור לו לעשות טעויות וללמוד מהן. ילד צריך ההזדמנות לחקור בעצמו, גם אם זה אומר לעשות טעויות בדרך! חשוב שילדים לא רק יבינו שטעויות קורות – אלא גם למה הן קרו, כך שבהמשך הדרך יבינו איך לשנות ולשכלל את הפתרון לבעיה.
נסו לא להשתלט על המשימה כאשר ילדכם רוצה לעשות זאת בעצמו-
אפשרו לילדכם לנסות דברים בעצמו. היו שם כדי לתמוך ולעזור לו כשהוא לא מצליח, עודדו אותו לנסות שוב ושוב ואל תוותרו לו, האמינו בו עד שיצליח. תנו לו "ניקוד" על ניסיון ולא על הצלחה במשימה.
מד עצמאות על ידי מתן אפשרות לילדך ללמוד מהטעויות שלו, ולאחר מכן עזור לו לתקן את הטעות כדי שיוכלו לעשות זאת כמו שצריך בפעם הבאה!
עזרו לילדכם לעשות בחירות
ילדים מפתחים תחושת אוטונומיה על ידי בחירה. הם לומדים לקבל החלטות, מה שעוזר להם להיות עצמאיים יותר. בחירות גם עוזרות לילד להבין את ההשלכות של מעשיו ולבצע בחירות טובות יותר בעתיד.
ניתן לעשות בחירות בגבולות:כדאי לתת רק שתי אפשרויות לבחירה, כגון "האם תרצה גלידת שוקולד או וניל?" במקום לשאול איזה טעם הוא יעדיף מכל הטעמים המוצעים במכולת המקומית שלך. כך אתה עדיין קובע קווים מנחים מה מתאים תוך מתן חופש להביע העדפות ולקבל החלטות בעצמו.
מתן בחירות לילדך מאפשר לו לקחת בעלות על מעשיו והשלכותיהם – מה שבסופו של דבר יאפשר לו לקבל החלטות טובות יותר מבלי שיאמר לו מה עליו לעשות על ידי לחץ של מבוגר או קבוצת עמיתים.
שבחו את ילדכם כשהוא עושה משהו טוב.
כאשר ילדכם מציג התנהגויות חיוביות, שבחו אותו על מאמציו. שבחו אותם כשהם עושים משהו נכון וגם כשהם מתאמצים או אפילו נכשלים בצורה הגיונית.
לשבח את ילדיכם על המאמץ שהם השקיעו בביצוע משימות עדיף מאשר לשבח אותם על השגת התוצאה שציפיתם מהם. לדוגמה, "עשית עבודה כל כך טובה בפרויקט הזה!" לא תהיה השפעה כמו "וואו, זו הייתה עבודה קשה מאוד! ממש דחפת את עצמך לסיים את זה!"
חשוב שתספרו לילדים שלכם כמה אתם גאים במאמצים שלהם ומה עושה את ההישגים שלהם כל כך מיוחדים – לא רק התוצאה הסופית. לדוגמה: "אני כל כך גאה בכמה קשה עבדת על הפרויקט הזה".
בעלי ציפיות מציאותיות לגבי התנהגות ויכולות לגילם
חשוב שיהיו ציפיות מציאותיות לגבי התנהגות ויכולות לגילם. הילד שלך לא יוכל לעשות כל מה שאתה יכול לעשות, וזה בסדר! הוא או היא יעשו טעויות, וזה גם בסדר (והזדמנות מצוינת ללמד). קצב התפתחותם עשוי להיות שונה מילדים אחרים, אך גם זה נורמלי.
הגדר כמה מגבלות והיה עקבי עם הכללים
היו עקביים עם הכללים שקבעתם עבור ילדכם. לדוגמה, חשוב לאכוף כלל שאומר שאסור להכות או לנשוך אחרים כי הוא מלמד ילדים כיצד להתייחס לאחרים בצורה הולמת. אם אתה מאפשר להכות כשמישהו לא חולק את הצעצועים שלו יום אחד, אז ילדך עשוי לחשוב שמכה היא דרך מתאימה לפתור בעיות במצבים אחרים מאוחר יותר כאשר שיתוף אינו מעורב.
היו חיוביים לגבי הכללים שקבעתם לילדכם. כאשר מסבירים מדוע קיים כלל, הסבירו מדוע התנהגות זו עלולה לפגוע באחרים ולא רק ציינו "כי אמרתי זאת". לדוגמה, אמור משהו כמו "אסור להרביץ לאח שלך כי אם הוא יפגע שוב, הוא עלול לפגוע בעצמו" במקום "אל תרביץ!".
דוגמה לכללים: אסור לנשוך/צביטה/מכות וכו'… חשוב לעולם לא לגעת באדם אחר ללא רשות על מנת שהוא ירגיש בטוח סביבנו כמו גם להגן על עצמנו מפני חולים על ידי הפצת חיידקים מהידיים שלנו על חפצים אחרים כגון כמו אוכל וכו'. אנחנו רוצים שכולם מסביבנו ירגישו טוב ביחד מה שאומר שאנחנו צריכים לעקוב אחר רצונותיו של זה במיוחד אלה שעשויים להיות צעירים מאיתנו כדי שגם הם ירגישו בטוחים!
קבע שגרה
הקמת שגרה חשובה להתפתחותו של ילדכם מכיוון שהיא עוזרת לו להרגיש בטוח ולדעת למה לצפות, מה שבתורו עוזר לכם להיות עקביים ומוכנים. שגרה יומיומית יכולה להיות שימושית גם בזיהוי בעיות או דאגות התפתחותיות, ולתת לך את ההזדמנות לטפל בהם לפני שהם יהיו קשים מדי לפתרון.
לדוגמה, אם ילדכם מתעורר כל בוקר עם פה יבש ומרגיש שהוא לא יכול לדבר בבהירות בגלל שהגרון שלו יבש; זה יכול לומר שהוא צריך יותר מים במהלך היום. לאחר מכן תוכל לוודא שילדך שותה מספיק מים במהלך ארוחת הצהריים בבית הספר או לאחר ארוחת הערב בבית (תלוי כמה מוקדם הוא הולך לישון).
ולסיכום
הדבר החשוב ביותר לזכור הוא ליהנות מהמסע! ילדכם גדל ומתפתח מדי יום, לכן חשוב לשים לב לסימני התקדמות. אם אתה יכול לעשות את זה, תוכל לזהות את כל הכישורים וההישגים החדשים המדהימים שלו מבלי להילחץ יותר מדי לגביהם.
לייעוץ אישי נוסף בנוגע להתפתחות הילד וכלים מעשיים-נשמח לעזור לכם! במרכז תהודה עובדים מטפלים ברפואה משלימה, פיזיותרפיסטים המתמחים בתחום התפתחות הילד ומטפלים רגשיים שיכולים ללוות אתכם אישית בכל שאלה או בעיה.לפרטים נוספים -אנא מלאו פרטיכם בטופס המצורף ונחזור אליכם!
*המאמר נכתב בלשון זכר מטעמי נוחות בלבד, אך מיועד לנשים וגברים כאחד