ויסות חושי: מה זה וכיצד מטפלים?
ויסות חושי הוא תהליך של קליטת גירויים מן הסביבה, במסגרתו אדם, בוגר או ילד, קולט מידע באמצעות החושים ומערכות תחושה שונות, מעבד אותו ומשתמש בו. ילדים רבים, ובעיקר ילדים בעלי צרכים מיוחדים, מתקשים לבצע את התהליך הזה באופן תקין. התופעה מכונה קושי בוויסות חושי; היא יכולה להתבטא במספר אופנים, כגון בררנות באוכל, רגישות לרעשים, חרדה ממגע של חול, דשא או דבק, אדישות, חוסר תשומת לב לדברים המתרחשים בסביבה ועוד.
קשיים בויסות חושי עשויים לפגוע בתפקוד היומיומי של ילדים, להביא אותם להימנע ממצבים מסוימים או לפתח חרדות ותסכולים, החל מקושי להתקלח בגלל סלידה מתחושת המים ועד סירוב להתלבש בבוקר משום שתחושת הבד על עורם מסבה להם אי נוחות.
התגובות שניתן לראות אצל ילדים החווים קושי בויסות חושי נעות על ספקטרום רחב מאוד: ילד כזה יכול להתעלם מרעש של משאית שחולפת לידו בכביש, אולם להיבהל מבלון שמתפוצץ; הוא יכול לקום באמצע מפגש, לגעת בילדים אחרים וכדומה.
מתי צריך לפנות לטיפול?
בכל מקרה שבו ניכרת הפרעה לתפקוד היומיומי של הילד בביתו או במסגרת הלימודים, יש לקחת אותו אל רופא הילדים שיפנה אתכם לאבחון בסניף התפתחות הילד הקרוב על ידי איש מקצוע. גם אצלנו במרכז תהודה תוכלו לקבל ייעוץ בנושא מאנשי המקצוע שלנו- פיזיותרפיסטיות התפתחותיות או מרפאות בעיסוק, רפלקסולוגית או מטפל ברפואה סינית. במקרים מסוימים תהיה זו הסביבה שתחווה את ההפרעה בשגרת היום, למשל כאשר הילד יתעקש לקום באמצע פעילות לילדים בגן כשכל האחרים ישובים. כך או כך, חשוב לבצע אבחון על מנת לשלול בעיות אחרות, כגון קשיים התנהגותיים, הפרעת קשב וריכוז או בעיות רפואיות; וכמובן, חשוב לטפל בבעיה.
מה כולל טיפול ויסות חושי?
הטיפול בקשיי ויסות חושי מותאם לכל ילד על פי יכולותיו, הקשיים שהוא חווה, אופיו, הסביבה בה הוא נמצא במהלך היום וכמובן בתיאום עם ההורים. בין הגישות הטיפוליות ניתן למנות מציאת חלופות התנהגותיות שיתנו מענה לצרכיו התחושתיים של הילד ובמקביל לא יתפרשו על ידי הסביבה כהפרעה; שיטה אחרת עשויה להיות שינוי בסביבה של הילד, כגון רכישת בגדים חדשים שהוא כן מסוגל לחוש על גופו או שינוי מיקום הישיבה בכיתה. בנוסף ניתן לפנות לטיפול בריפוי בעיסוק, פיזיותרפיה , רפלקסולוגיה, רפואה סינית, טיפול רגשי והדרכות הורים. במרכז תהודה אנו משלבים את כל סוגי הטיפול האלו בתכנית אחת כוללת ושלמה.
הדבר החשוב ביותר שחשוב לזכור הוא שויסות חושי הוא בעיה של ממש, והילד לא מפונק או משחק. ילד עם קושי בויסות חושי יתקשה להירגע ולכן יתקשה להתרכז; הוא עשוי לפתח קשיי למידה, סקרנותו עלולה לדעוך, לסבול מהתפרצויות זעם, קשיים רגשיים, הפרעת התנהגות ועוד. ילד כזה משפיע באופן ישיר גם על משפחתו הקרובה ועל הסביבה – ולכן חשוב לאבחן את הבעיה מוקדם ככל האפשר ולהעניק לילד טיפול מתאים.
נשמח לענות על שאלות בתחום – אנא מלאו את פרטיכם מטה/התקשרו אלינו ונחזור אליכם.
שלום
אלו בדיקות צריך לעשות כדי לגלות מה בעיה ?
הי אלבינה!
כדי לגלות אם יש או אין בעיה בויסות חושי צריך לעשות בדיקה של מרפאה בעיסוק, לענות על שאלונים לגננת ולהורים והמרפאה בעיסוק עושה שילוב של כל הדברים יחד ובונה פרופיל סנסורי. אם יש בעיה בתחום הויסות החושי היא תוכל לגלות אותה. אם הבעיה היא אחרת היא תוכל להפנות אותך לטיפול מתאים יותר. אצלינו עובדת נועה שגב המרפאה בעיסוק שהיא נהדרת לטיפול בילדים עם קושי בויסות חושי
נשמח לעזור לכם!
חדוה ארז מרכז תהודה 098811505
טיפול בויסות חושי
הי שרית
אשמח לעזור אנא רשמי מספר טלפון לחזרה
חדוה ארז מרכז תהודה 098811505