תהליך התפתחותם של תינוקות, מתחיל למען האמת- החל מהרגע שבו הם מגיחים אל אוויר העולם. במהלך מספר השבועות הראשונים לחייהם, הם נוהגים בעיקר לאכול ולישון רוב הזמן. בהמשך, בדרך כלל סביב השבוע השמיני, חלה התפתחות משמעותית במיוחד ביכולותיהם המוטוריות (תנועתיות), הקוגניטיביות (שכליות) והרגשיות.
במאמר הנוכחי, אנו מבקשים להציג בפניכם- את שלבי ההתפתחות המרכזיים אצל תינוקות, לפי גילם בחודשים. יש לסייג בכך, כי קצב התפתחותו של כל תינוק הוא אינדיבידואלי והוא יכול איטי או מהיר יותר ביחס לתינוקות אחרים- וזה בסדר גמור. אך בכל אימת שקיים חשש לבעיות התפתחותיות אצל התינוק, חשוב לפנות כמה שיותר מהר לגורמים מקצועיים המוסמכים לטפל בבעיות מסוג זה.
התפתחות התינוק בין גיל 0 ועד 3 חודשים
בטווח הגילאים המצויין בכותרת, ישנן שתי התפתחויות מרכזיות המתרחשות אצל תינוקות:
· ההתפתחות המוטורית : בחודש הראשון של חייו, שרירי התינוק הם מכווצים במיוחד. מסיבה זו למשל, תנועות ידיו וראשו הן בלתי נשלטות ולכן, הן אינן מתואמות. לצד זאת, הרפלקסים אצל תינוקות בתקופה זו הם פעילים במיוחד. בהמשך, בטווח הגילאים שבין 2 ועד 3 חודשים, ערנותו ותגובותיו של התינוק לסביבה הופכות לאינטנסיביות יותר. בשלב זה, מתפתחת אצלו הגמישות- המתבטאת בעיקר ביכולתו לבצע תנועות רצוניות וסימטריות.
· ההתפתחות החושית : בשבועות הראשונים של חייו, התינוק הוא קצר רואי והוא מסוגל לראות למרחק של בין 16-20 ס"מ בלבד. מעבר לכך, ככל שהוא ינסה להביט למרחק, אנשים וחפצים ייראו לו מטושטשים. פרט לזאת, בשלושת החודשים הראשונים לחייהם, תינוקות נוטים להיות קשובים מאוד לצלילים בסביבתם. הם מעדיפים לשמוע צלילים אחידים ומרגיעים על פני רעשים, ומפתחים עדיפות לריחות מתוקים. בנוסף, בתקופה זו יעדיפו התינוקות מגע רך על פני מגע שהוא גס.
התפתחות התינוק בין גיל 3 ועד 6 חודשים
החל מגיל 3 חודשים, התינוק מסוגל להזיז באופן נמרץ את ידיו ורגליו. בהגיעו לגיל 5 חודשים, הוא בוחן חפצים שונים באמצעות הכנסתם אל תוך הפה, ולעיתים באמצעות נשיכתם או מציצתם. בנוסף בשלב זה, התינוק מגלה כי תנועתם של חפצים גורמת להם להשמיע קולות. כשהתינוק מתקרב אל גיל ה-6 חודשים, הוא כבר מתחיל להשמיע הברות ראשונות.
התפתחות התינוק בין גיל חצי שנה ועד שנה
בטווח הגילאים שבין חצי שנה לשנה, תינוקות הופכים להיות פעלתנים יותר מתמיד, ולומדים באמצעות זחילה כי קיים מרחב הסובב אותם. בעקבות השקעת האנרגיה הגדולה, ייתכן ותינוקות יפחיתו מעט במשקלם. בהמשך, לקראת גיל ה- 7 חודשים, מתחילות להופיע השיניים הראשונות אצל תינוקות. בדרך כלל בין שן אחת לשניים, ובעיקר באזור החניכיים התחתונות. יש תינוקות שיחושו בכאב ויחוו תופעות של חום ושלשולים, ויש שלא ירגישו בכאב או בתופעות הנ"ל כלל, כאשר שיניהם תחלנה לצמוח. בהגיעו לגיל 8 חודשים, התינוק מתחיל לזחול ולהצליח להתקדם בתנועתו. ראשית, הוא זוחל על הבטן ולאחר מכן על שש ובהמשך, מצליח לזחול גם אחורנית ואז להתקדם קדימה. חודש לאחר מכן, בגיל 9 חודשים, התינוק מסוגל כבר להתיישב בכוחות עצמו למשך מספר דקות, עד לרגע בו הוא מאבד שיווי משקל ונוטה ליפול לאחד הצדדים.
ברוב המקרים, תינוקות ימשיכו לנסות לתרגל ישיבה באופן עצמאי - עד לרגע בו הם יצליחו לשבת מבלי ליפול.
ממש לקראת גיל 10 חודשים, תינוקות כבר לומדים כיצד להיעזר בחפצים בכדי להצליח לעמוד (חפצים כמו שולחן, כיסא, סורגי מיטה וכו'). מכאן ועד גיל שנה, אט-אט ילמדו התינוקות לעשות את צעדיהם הראשונים, תוך שהם משתמשים בתמיכתם של חפצים ורהיטים שונים.
ממש לקראת גיל 10 חודשים, תינוקות כבר לומדים כיצד להיעזר בחפצים בכדי להצליח לעמוד (חפצים כמו שולחן, כיסא, סורגי מיטה וכו'). מכאן ועד גיל שנה, אט-אט ילמדו התינוקות לעשות את צעדיהם הראשונים, תוך שהם משתמשים בתמיכתם של חפצים ורהיטים שונים.
הרפואה המשלימה, נמנעת מלעשות שימוש בתרופות כימיות כפי שעושה בהן שימוש הרפואה המסורתית. לכן בין היתר, הרבה מאוד הורים פונים לרפואה המשלימה הנחשבת כאלטרנטיבית- משום שהיא מציעה פתרונות טבעיים ויעילים לבעיות בריאותיות שונות אצל ילדיהם. שתי שיטות טיפוליים של רפואה המשלימה, שביכולתם לסייע בהתפתחותו התקינה של התינוק, הם שונישין ורפלקסולוגיה. שיטת ה-שונישין, פותחה במיוחד בכדי לטפל בילדים ובתינוקות, פותחה על ידי רופאים יפניים ומקורותיה מושרשים ברפואה הסינית. הטיפול בשיטה זו מתבצע באמצעות הפעלת לחץ על נקודות מסוימות בעור, אך ללא חדירה אל תוכו, כפי שזו מתבצעת בשיטת הדיקור הסיני. ה-שונישין יש הסוברים, יכולה למנוע מהתפתחותן של בעיות התנהגותיות אצל התינוק בעתיד, ובין היתר, היא גם יכולה לעזור בבעיות בריאותיות ובטיפול במחלות כגון: דלקות באוזניים, בעיות נשימה, ריפלוקס (פליטות אוכל מרובות) ועוד.
השיטה השנייה, של הרפלקסולוגיה, מתבססת על פעולת לחיצות סדורה בנקודות ספציפיות בכפות הרגליים- שאמורות לשקף אזורים ואיברים שונים בגוף. הרפלקסולוגים מאמינים כי האנרגיה (ה-צ'י) אצל ילדים ובמיוחד זו שאצל התינוקות היא שברירית במיוחד, וכי באמצעות הרפלקסולוגיה, הם יכולים לסייע בחיזוק גופם- כבר בשלבים המוקדמים והראשוניים של חייהם. בנוסף, מדובר בדרך מופלאה לייצר קשר עמוק וחזק בין הורים לילדיהם- באמצעות המגע הרך שתינוקות אוהבים במיוחד.
מעבר לשיטות ה-שונישין והרפלקסולוגיה- שיכולות לסייע בהתפתחותו התקינה של התינוק, אופציה נוספת היא טיפול רגשי שיכול לסייע להתמודד עם הבעיות ההתפתחותיות ולפתור אותן.
הדרכות הורים מפי מומחים- יכולים לסייע בהתמודדות עצמאית ואפקטיבית- עם כל אחד משלבי ההתפתחות השונים של תינוקותיכם. זה טוב למענכם ומצוין למענם!
לקבלת מידע נוסף והתייעצות מקצועית, הנוגעים לנושא שלבי התפתחותם של תינוקות, הנכם מוזמנים להשאיר את פרטיכם כאן ואחד המומחים שלנו "במרכז תהודה", ישמח לחזור ולעמוד לשירותכם בהקדם!