להתקדם תוך כדי תנועה

הצוות שלנו עומד לרשותכם, אנא מלאו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

על חשיבותה של התפתחות הזחילה אצל תינוקות

יכולת הזחילה אצל תינוקות היא אחת מאבני הדרך המרכזיים בתהליך התפתחותם. בדרך כלל, התקופה שבה הם מתחילים לזחול לראשונה, היא בטווח הגילאים שבין 7-10 חודשים. לראשונה בחייהם, התינוקות חשים את המרחב בו הם נמצאים והתנועה מאפשרת להם להפעיל את עצמם בהתאם לסביבה.
מהרגע שתינוקות לומדים לזחול, הם נעשים עצמאיים יותר ופחות תלויים בהוריהם בכדי לנוע בחופשיות ממקום למקום. פרט להתפתחות המוטורית, העצמאות הזו מובילה גם לשינוי ממשי בהתנהגותם של תינוקות. הודות ליכולת הזחילה החדשה, מידת הביטחון העצמי שלהם עולה והיא זו שיוצרת את השינוי ההתנהגותי.

סוגים נפוצים של צורות זחילה:
– זחילת 6: בצורת זחילה זו, התינוק מקיים שש נקודות מגע עם הרצפה:

• 2 כפות הידיים.
• 2 הברכיים.
• 2 כפות הרגליים.

זחילת 6 מהווה שלב התפתחותי חשוב אצל תינוקות. הן מבחינה מוטורית והן מבחינה קוגניטיבית (שאליה נתייחס בהמשך).

– זחילת הגחון: זחילת גחון (המכונה גם "זחילה אינדיאנית), היא זחילה שבה הירכיים, הבטן ובית החזה של התינוק, נמצאים כולם במגע ישיר עם הרצפה. זחילת הגחון אינה נחשבת לשלב התפתחותי אצל התינוק, והיא אמורה להתחלף בזחילת 6 הרצויה. אם היא מופיעה, עליה להתבצע באופן סימטרי וקונטרה-ליטראלי (ידיים ורגליים נגדיות).

– זחילת ה"דוב": בסוג זה של זחילה, התינוק מקיים 4 נקודות מגע עם הרצפה: 2 כפות ידיים ו-2 כפות רגליים וישבן מורם כלפי מעלה. מבחינה סטטיסטית, זחילת הדוב היא פחות נפוצה ביחס לשני סוגי הזחילה האחרים. מה שכן, בדומה לזחילת הגחון, היא אינה נחשבת לשלב התפתחותי והיא צריכה להתבצע בצורה סימטרית וקונטרה-ליטראלית (בניגוד של ידיים ורגליים). בכדי להגיע למצב ההתפתחותי הרצוי, גם זחילת הדוב אמורה להתחלף בזחילת 6.

כל קושי או עיכוב קיימים בהתפתחות הזחילה אצל תינוקות, עלולים להוביל לבעיות שונות כגון:

• הפרעות קשב וריכוז.
• מופנמות יתר.
• פגיעה ביכולות השפה והתקשורת.

התפתחות הזחילה אצל תינוקות מבססת את רמת התנועתיות שלהם. היא תורמת לחיזוק הגו ואזור חגורת הכתפיים, ובכך היא מבטיחה כי תנוחת העמידה וההליכה של התינוקות יהיו יציבים יותר כשילמדו ללכת. בתחילתו של המאמר, התייחסנו אל פיתוח הביטחון העצמי אצל תינוקות בזמן שהם מפתחים את יכולת הזחילה. פרט לאפשרותם לגלות כעת מרחבים חדשים, הזחילה מפתחת אצל תינוקות את הסקרנות והמוטיבציה – מה שמוביל לשיפור ניכר ביכולותיהם הקוגניטיביות.

חשוב מאוד להדגיש, כי קצב התפתחותו של תינוק אחד לא בהכרח יהיה זהה לקצב התפתחותו של משנהו. לכן, לא כל חשד לבעיה התפתחותית אצל תינוקות מצביע על כך שהיא אכן קיימת. על כל פנים, אפשר תמיד לפנות אל מומחים בתחום בכדי לבצע אבחון יסודי ולקבל חוות דעת מקצועית.

לכל שאלה או בירור נוספים בנוגע לסוגים שונים של כאב, ולצורך התייעצות בנוגע לדרכי הטיפול המומלצות, הינכם מוזמנים להשאיר את פרטיכם כאן ואחד ממומחי הבריאות שלנו ב-"מרכז תהודה", ישמח לחזור אליכם בהקדם ולסייע. 

עמודים

דילוג לתוכן