כאבי הפרקים (הנקראים בספרות הרפואית המקצועית arthralgia), הם כאבים המורגשים באזורים השונים של מפרקי הגוף (joints). המקרה הכי נפוץ של כאבי פרקים הוא זה של דלקת כרונית. המפרקים שבגופנו, הם נקודות החיבור שבין לפחות שתי עצמות (או יותר) הנמצאות בסמיכות אחת לשנייה. המפרקים בנויים באופן המאפשר ביצוע תנועות באופנים ובכיוונים מסוימים, והענקת תמיכה לכלל העצמות בגוף. כאבי פרקים מלווים בתחושות של אי נוחות, בנפיחות האזור הפגוע ובמקרים מסוימים, גם בהיווצרותן והתפתחותן של דלקות. כאבי הפרקים יכולים גם בהכרח יכולים להוות סימנים למחלות שונות, ועל כן, קיימת חשיבות מכרעת לאבחן את מקור הכאב- בכדי להתאים פתרון טיפולי נכון עבורו.
גורמים שונים לכאבי פרקים
כאבי פרקים בגוף יכולים להתרחש מסיבות שונות ומגוונות. הנה דוגמאות לכמה מן הנפוצות שבהן:
- פציעות, נקע או חבלות במפרקים.
- שפעת והצטננות.
- מתיחת רצועות או גידים (בעיקר באזור של הקרסול).
- דלקות פרקים.
- דלקת בשק הנוזלים במפרקים (המכונה בלשון המקצועית- bursitis).
על דרכי האבחון ואופי הטיפול בכאבי פרקים
הגורמים השונים לכאבי פרקים, מאובחנים על פי רוב, באמצעות בדיקות גופניות לחיפוש סימפטומים- המתבצעות על ידי רופא מומחה ומוסמך. לצד זאת, ישנן בדיקות נוספות שמטרתן היא לסייע לבסס ולאמת אבחנות שונות:
- בדיקת דם- בעזרתה ניתנות לגילוי מחלות שונות ברקמת חיבורי המפרקים.
- צילום רנטגן- מסייע לאתר שחיקת סחוס בברכיים.
- בדיקות שתן- מסייעות לאיתור מחלות ברקמות חיבור המפרקים שבהן קיים גם סיכון לפגיעה בכליות.
- בדיקת מעבדה לדגימת נוזל מפרק- מסייעת באיתור מקור הכאבים בפרקים. כך למשל, ניתן לאבחן האם כאב הפרקים נובע מדלקת שנוצרה בהם.
דרכי הטיפול בכאב פרקים יכולות להשתנות, והן תלויות כמובן באבחנה הנקודתית של הבעיה:
- עבור כאבי פרקים הנגרמים כתוצאה מדלקות במפרקים, נהוג לרשום תרופות אנטי דלקתיות וכאלה שהן לא סטרואידליות (NSAIDs). במקרים מורכבים וקשים יותר, גם מרשם סטרואידים יילקח בחשבון לצורך טיפול בבעיית כאבי הפרקים.
- עבור מחלות באזורי רקמות החיבור במפרקים כגון לופוס (זאבת) או דלקת המפרקים השגרונית ישנן תרופות מסוג Disease Modifying Antirheumatic drugs (ובקיצור- DMARDs), שביכולתן להשפיע על המחלה ולמנוע נזקים למפרק שעלולים להסתיים בנכות.
- במקרים של מחלות ניווניות במפרקים כמו אוסטאוארטריטיס בירכיים ובברכיים, מומלץ להפחית מן העומס עליהם. כדאי במקרים של עודף משקל, להתחיל בתהליך של דיאטה מבוקרת. פעילות גופנית תוכל אף היא לסייע בזכות חיזוק השרירים התומכים במפרקים הפגועים.
- פיזיותרפיה היא אחת הדרכים הנפוצות לטיפול בבעיות של כאבים ומחלות במפרקים. כך לדוגמא, באוסטאוארטריטיס במפרקי הידיים ניתן לטפל באמצעות עיסוי עם שמן פראפין מחומם ממש מעט.
רפואה משלימה כדרך טיפול בכאבי פרקים
הרפואה המשלימה מאגדת בתוכה שיטות טיפול הנחשבות לאלטרנטיביות- ביחס לשיטות הרפואה המסורתית הקיימות. העיקרון המוביל את הרפואה המשלימה, הוא הגישה ההוליסטית, אשר רואה בכל מערכות הגוף, הרוח והנפש- מכלול אחד שלם. בין שיטות הטיפול הנפוצות ברפואה המשלימה, קיימות השיאצו, הרפלקסולוגיה ושיטת הדיקור הסיני. המשותף לשיטות אלו ולרבות אחרות בעולם הרפואה המשלימה, הוא יכולתן לסייע בהפחתת כאבים (כולל כאבי פרקים) באזורים שונים בגוף ולהוביל לתחושה בריאה וחיובית יותר- הן בקרב אוכלוסיית הילדים הצעירה, והן בקרב האוכלוסייה הבוגרת.
רק במקרים בהם הטיפולים השמרניים או טיפולי העזר של הרפואה המשלימה אינם עוזרים, לעיתים יהיה צורך בניתוח. בכל מקרה, חשוב תמיד להיוועץ בגורם מקצועי מוסמך על מנת להתאים דרך טיפול מתאימה.
לקבלת מידע נוסף בנוגע לכאבי פרקים, ולהתייעצות בנוגע לדרכי הטיפול המומלצות, אנו מזמינים אתכם להשאיר פרטים כאן ואחד המומחים שלנו ב-"מרכז תהודה", ישמח לחזור אליכם בהקדם ולסייע.